Senaste inläggen

Av rigoletto - 11 mars 2013 13:11

Tiden går fort när man har roligt, swisch har det gått drygt 2 månader sen jag flyttade Rigo tillfälligt till boxplatsen. Första tiden kunde vi inte jobba så mycket med honom eftersom det var så mycket is, och det inte finns ridhus. Så det fick bli lite längre vintervila än det var tänkt. Men nu är han riden ca 5 ggr, han är snäll och verkar tycka det är kul. Vi har också varit ute på första lilla uteritten. En kort sväng i skritt men alltid en början.

Han har ju hittils varit världens snällaste unghäst och inte gjort en fluga förnär. I lördags var det dock dags för första buset.

Det blåste supermycket och han var laddad redan när jag tog in honom från hagen. Jag tänkte att det var bäst att gå ner och tömköra honom så att han skulle få springa av sig lite energi. På med grejjerna, redan på vägen ned till paddocken började han spänna upp sig eftersom det låg torvplast som hade fastnat i ett staket. Livsfarligt såklart och han frustade och sprattlade... Väl i paddocken släppte jag ut honom på en volt, han drog genast iväg i galopp och eftersom jag inte var beredd försökte jag stanna honom med båda tömmarna. Hade inte en suck så jag tappade honom och han galloperade i full fart upp till stallet och in i sin box. Bara att knata efter och hämta honom och ta en ny promenad till paddocken. Även denna gång försökte han dra i full galopp men nu var jag med och tog bara i ena tömmen så han kom in på en mindre volt och då fick jag stopp på honom. Sedan kunde jag tömköra hyffsat men han var väldigt spänd. Efter en stund började han slappna av och frusta, avslutade med en liten promenad...

Igår var det löshoppning för första gången sedan vinteruppehållet. Det gick kanonbra och han skötte sig hela passet. 1,15 cm som sluthöjd, och det märktes att han tyckte det var riktigt roligt!


   Iakttagelser:


Hoppvilja: God

Taxering: Ganska säker -säker

Samarbetsvilja: God

Humör: Energiskt

Behov av hjälp: -

Benteknik fram: Mkt bra

Benteknik bak: Mkt bra

Ryggverkan: Ok

Eventuella fel: -

Rättar sig: Bra

Dagens avstånd:3 årstest

Dagens sluthöjd: 115 cm

Antal språng: 12


Övrigt: Bra träningspass


Så jag är väldigt nöjd med min lilla köttbulle-häst :)


Det var också roligt att han även denna gång var grymt lättlastad, gick rätt in både dit och hem. Vid avlastning stod han helt still tills jag bad honom backa. Käck lite häst det här haha...


ANNONS
Av rigoletto - 23 januari 2013 13:31

Visste inte riktigt hur han skulle anpassa sig till ett liv i stall, han har ju bara stått på box kanske 3-4 nätter i sitt liv varav 2 nätter själv och så vet jag inte hur mycket han och mamman sov inne i början.

Men han verkar tycka att det är helt ok, lattjo ställe där det kommer mat hela tiden :) Det är frukost hö, sen kraft innan utsläpp, lunch i hagen, middag och kvällsmat. Lunchhöet läggs ut i en fålla som man ställer in tiden på, den öppnas automatiskt vid kl 12. Det hajjade han fort så nu är han på plats när grinden går upp haha...

Stå i stallgång har han inte heller gjort innan. I lösdriften har han såklart stått uppbunden, men då har det varit när jag har grejjat med honom. Nu får han stå där när jag mockar. Han tycker det är rätt långtråkigt och skrapar mycket med hoven. Jag ignorerar till att börja med så får vi se om han lär sig stå still.

   

Han verkar trivas i hagen fast de andra två jagar bort honom hela tiden. Gott att stå i solen :)

  

Här kommer ett kort på magen, får se om det är någon skillnad i maj när han flyttar tillbaka till lösdriften!

 

Idag var första dagen med stalltjänst, utsläpp. Är bara 7 st hästar i stallet så det är inte så mycket. Men man påminns ju direkt om hur gött det är med lösdriften där man bara kan åka dit precis när man vill. Och inget packande av hö som jag avskyr haha. Mockning däremot tycker jag är mysigt så det gör jag gärna!

ANNONS
Av rigoletto - 19 januari 2013 21:14

En kompis har erbjudit sig att hjälpa mig med inriding av min lilla häst, själv kan jag inte rida förren till sommaren så det blev jag väldigt glad för. Det innebär att Rigoletto har fått flytta till det stallet där hon har sin häst, stallet ägs av två andra kompisar så det är skitkul. Lite trist att han inte får gå på lösdrift de månaderna, samtigt som det nog är bra för honom eftersom han är tjock som en tunna. Så nu blir det strikt kost för honom fram till maj.

Igår gick flyttlasset, jag var osäker på hur det skulle gå att lasta men han var lika cool som med allt annat och gick rätt in utan att blinka. Han stod lugnt när vi kom fram med och backade ut lugnt och fint.

     

Sen tittade han sig omkring och undrade vart han hade hamnat

 

Han såg lite tveksam ut när han skulle in i stallet, speciellt som det stod 6 st nyfikna hästar och kikade på honom. Han fick gå in i sin nya lägenhet, hans första egna :)

   

Grannarna är ett 26 årigt sto som heter Beuty och en 28 årig valack som heter Gabriel. De visade bestämt att de minsann är de som bestämmer, de ska gå i samma hage så de blir väl vänner såsmåningom...


Rigoletto ska stå här tills maj, sen ska han tillbaka till lösdriften. Jag kommer börja rida honom själv till sommaren och ser fram mot det såååå mycket. Fram till dess ska min kompis rida, med hjälp av tränare och så ska han tömköras, plus härliga promenader såklart.

Av rigoletto - 25 november 2012 23:24

Idag var det dags för årets sista löshoppning. Nu är det full fart från början, ingen tvekan längre tjihoooo

Han hoppade bra hela passet, kul avslutning!

Vid sista språnget vände han en gång, men efter lite smackningar satte han fart mot hindrena igen


  Dagens träningsprotokoll:


Hoppvilja: God

Taxering: Ganska säker/Säker

Samarbetsvilja: God

Humör: Energisk

Behov av hjälp: -

Benteknik fram: Bra

Benteknik bak: Bra

Ryggverkan: Ok

Eventuella fel: Lite slarvfel, hjälphinder

Rättar sig: Ja

Dagens avstånd: 7 m

Dagens sluthöjd: 110 cm C

Antal språng: 15

Totalintryck: Bra pass

Övrigt: Bra träningspassAv rigoletto - 25 november 2012 22:59

Under november har vi fortsatt med inridningen, han tar det med ro och verkar inte tycka att det är konstigt att det sitter någon på hans rygg. Fortfarande bara 10 min pass och inget avancerat, bara att gå och göra halt, lite trav och på sista passet även galoppfattning. Galoppfattningen gjorde vi på lina och jag "fattade galopp" från marken, dvs sa galopp och då galopperade han :) Sen bröt vi av efter bara några steg och fattade ny galopp på nästa varv, efter det massa klapp och beröm och slut på lektionen.


   

Jag har tömkört ca varann vecka och sen har det varit massa promenader.

Här står han och tittar ut över en hage med massa får. Han tyckte de var lite konstiga men efter att ha tittat en stund gick det bra att traska vidare:

 

Vi har varit på härliga skogspromenader där vi gått i backar och klättrat över stockar, som han såklart skulle testa att äta på :)

    

Rigoletto leker kurragömma bakom ett träd, som han också testade om det gick att äta på

   

Men när det kom ett rådjur skuttades hoppade han fram, och stannade där han hamnade - han tyckte nog att det var skönt att avlasta bakbenet för han ville inte gå vidare :)

 

Det är inte utan anledning han har fått smeknamnet "Rigofetto", men när shettisarna hade busrace i hagen fnorkade han och drog in hela magen så han såg riktigt normalviktig ut :)

 

Idag har det varit löshoppning igen, så nu är det uppehåll med det till februari. Det passar mig bra eftersom han ska gå två ridpass till och under julveckorna två tömkörningspass/vecka innan han ska ha vintervila med bara promenader för att smälta allt han har lärt sig under hösten. I februari, mars och April  blir det längre utepass med joggingturer och tömkörning. I April kommer vi fortsätta inridningen och sen kommer det bli ca 2 korta ridpass/vecka, när sommaren äntligen är här ska vi ut på härliga uteritter i skogen - längtar!Av rigoletto - 26 oktober 2012 22:47

Ja, då har vi börjat så lätt... Min kompis Sandra har fått rida honom två gånger i ridhuset. Första gången hade vi honom på lina hela tiden. Skrittade ett par varv där hon provade att göra halt och sätta igång ett par gånger. Han verkade förstå fort vad han skulle göra och tyckte inte att det var så konstigt att det satt någon på hans rygg. Vi travade ett par steg också och det var inte heller något att bli upprörd över. Vi höll på ca 10 min, sen fick han gå in i en box och äta lite god belöning iform av havre.

Nästa gång gjorde vi på samma sätt, men efter en stund tog jag bort linan. Sandra red längs fyrkanten och testade att göra halt och gå. Ett par igångsättningar till trav och sen var det belöning igen. Dessa två gånger var med en veckas mellanrum.

   

Idag red min "plastsyrra" honom på ett kort sväng utomhus. Han är så snäll så det nästan är löjligt. Det fick bli barbacka idag, men det reagerade han inte heller på :)

 

Så nu blir det ca 7 st 10 min pass till, sen blir det vintervila från nya intryck. Då blir det bara tömkörning och promenader ett par månader...

Av rigoletto - 8 oktober 2012 12:38

Igår var det dags för löshoppning igen. Denna gången var det full fart från början, och han orkade hela passet. Dock slarvade han med bakbenen på ett språng mitt i. Annars var han duktig denna gången.

   

Iaktagelser:

Hoppvilja: God

Taxering: Ganska säker

Samarbetsvilja: God

Humör: Energisk inledning

Behov av hälp: Lite

Benteknik fram: Bra

Benteknik bak: Bra

Ryggverkan: Ok

Eventuella fel: Lätt bakbensfel (något lågt tempo)

Rättar sig: Ja

Dagens avstånd: 7 m

Dagens sluthöjd: 105 cm

Antal språng: 12

Totalintryck: Positiv


Kul att se utvecklingen från gång till gång. Nästa löshoppning i början på november.


Annars så händer det inte så mycket. Just nu är det paus i tömkörningen eftersom de bytt dag vilket inte passar mig så bra. Får se om det går att lösa, annars får han vila från lektionerna ett tag så får jag tömköra själv.

Nästa helg ska vi påbörja inridningen. En kompis till mig ska få rida honom eftersom hon är betydligt lättare än vad jag är. Vi kommer vara inne i ridhuset ett par gånger och se till att han kan stanna och gå, samt ha travat lite. Sen ska vi ut i skog och mark är planen. Vi kommer jobba med honom 1-2 dagar/veckan ca 10-15 min/gång. Och hålla på ca 7 veckor. Sen ska han få gå på vintervila innan vi tar upp det till våren igen. Under vintervilan blir det skogspromenader, konditionsträning (förhoppningsvis kan någon ta med honom som handhäst någon gång i veckan så han får komma ut och jogga bort lite hull), lite tömkörning och löshoppning såklart. Dvs bara vila från ridning inte att han bara ska stå och inte göra någonting. Någon månad mitt i vintern kommer han få vila från intryck och allt nytt och bara få gå på promenader.Av rigoletto - 13 september 2012 11:37

Maria och Peter som har lösdriften har rensat en riktigt bra ridslinga i skogen. Kuperat och med massa stockar att klättra över. Dessutom lite diken som man kan träna att gå över. Hur bra som helst. Så igår tog jag med mig hunden och gick ut på långpromenad i skogen. Tyvärr är hunden en mycket busig liten terrier som gång på gång stack iväg på egna äventyr. Rigoletto måste ha undrar varför jag gapade så mycket på den där konstiga lilla hästen som sprang omkring som ett yrväder :)

       

Men efter ett tag blev den busiga lilla terriern lite trött och då gick han så fint på led efter den stora läskiga hästen

     

När jag kom till stallet sov han lunch (innan promenaden, inte så bra ordning på bilderna ;) )

 

Och blev jättesur på bästisen Sixten som kom för att jaga upp honom

   

Efter promenad gick vi till min bil för att släppa in Sumo, då var han tvungen att kolla om det kanske gick att äta på den

 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se