Senaste inläggen

Av rigoletto - 11 september 2012 11:30

Förra helgen var en tjej från jobbet som är fotograf med i stallet och tog lite kort. Bilderna blev helt underbara så här kommer några av dem:

Jag är inte rädd jag kan flyga

 

Fina Rigoletto

 

Gräs är gott

 

Massa fina bilder blev det, vilket skillnad med duktig fotograf och bra kamera!


Pias sida hittar ni på www.fotojagaren.se där finns det mycket fina bilder och kontaktuppgifter


ANNONS
Av rigoletto - 9 september 2012 16:21

Idag var det dags för fjärde löshoppningen. Plus idag var att det inte var några stopp, och han hade inget behov av hjälp. Men han hade sämre bakbensteknik idag än han haft tidigare. Vi fick dock "bra visat" på totalintryck, och han ställde upp fint med öppna sidan mot Uno när han gick runt och tittade på dem, samt stod helt still under hela tiden...


Dagens träningsprotokoll:

Hoppvilja: God

Taxering: Ganska säker

Humör: I grunden energisk

Behov av hjälp: -

Benteknik fram: Bra

Benteknik bak: Ganska bra

Ryggverkan: Ok

Eventuella fel: Lätt bakbensfel

Rättar sig: Bra!

Dagens avstånd: 7,0

Dagens sluthöjd: 1,05

Antal språng: 16

Totalintryck: Bra visat

Övrigt: Bra träningspass


Kul är det i allafall, Lätt bakbensfel fick han när han rivde så vi får hoppas att han hoppar ordentligt nästa gång, som är femte gången och det innebär att vi får en bedömning av Uno...


 

ANNONS
Av rigoletto - 31 augusti 2012 10:15

Ja igår var det dags för tömkörning igen, blev två veckor på raken denna gången men framåt är det varannan vecka som gäller. Nu fattar han galopp direkt även om det blir fel ibland. Det är tydligt att han har det lite svårare i höger varv, men igår hade han lite bättre lösningar på att jobba i det varvet med. Sist stannade han ett par gånger och backade. Här kommer en kort film:

Som synes hade hon lite bommar utlagda som han fick skritta och trava över.


Han behöver komma ut och röra lite mer på sig så i helgen, eller när vi har tid, ska vi testa att ha med honom som handhäst till en av de äldre hästarna i stallet. Hoppas på att det fungerar på ett bra sätt för då ska vi se till att han kommer ut på lite längre tur någon gång i veckan. Han har lite väl mycket kagge tyvärr. Konstigt nog är det ingen av de andra som är så tjock... 
  

Av rigoletto - 23 augusti 2012 23:19

Idag var det dags för tömkörning igen. Lill-killen skötte sig grymt bra. Det är fantastiskt kul att handskas med unghästar, det händer så mycket varje gång. Han har fattat galopp två gånger innan, men då har han varit lite tveksam och inte riktigt vågat. Dessutom fattade han fel galopp hela tiden i högervarvet. Men under de två veckorna som gått sen sist verkar han ha klurat på det hela, för idag hade han "fattat galoppen" :) Fattade galopp ganska fort, och rätt varje gång. Duktig pöjk.

Avlappnad och fin:

 

Jobbar fint i hörnpasseringen:

 

Säger hej till matte som sitter på ett hinder och tittar på:

 

Travar på så fint:

         

Och emellanåt en och annan snygg halt:

 

Av rigoletto - 15 augusti 2012 22:24

Under sommaren som har gått har jag lagt mycket tid hos Rigoletto. Vi har varit ute på långa promenader, lekt i hagen där det var hinder uppsatta, börjat träna på att komma på kommando mm.

Efter ett träningspass är det obligatoriskt att rulla sig:

 

Han är ju inte direkt smal efter sommaren, men lite mindre rund har han allt blivit:

 

Han har gått in i en ny växtperiod, innan var han ca 155 cm fram och 156 cm bak. Nu är han ca 156 cm fram och 159 cm bak. Spännande att se hur hög han blir tillslut, ett tag var vi oroliga att han inte skulle gå över ponnymåttet så jag är ändå nöjd och varje cm nu är bara ytterligare plus.

 

Jag har också varit en snabb sväng till Ullared, hittade rid-regnkapp, vintergrejjer som handskar och underställ för ridning, smörjgrejjer lite annat smått och gott och täcket nedan. 1500 kr för allt, som hittat...

 

Så till inridningsfunderingarna då. Alla jag pratar med och alla inlägg man läser i olika forum har ju olika åsikter om när man ska börja, hur mycket man ska hålla på, hur ofta man ska hålla på osv. Så vi (jag och hans andra ägare) har lyssnat, läst, funderat, diskuterat och kommit fram till hur vi ska göra. Ganska mycket enligt vår första plan. 

Så hösten 2012: Tömkörning var 14:onde dag med instruktör, löshoppning 1 ggr/månad, tömkörningspromenader och vanliga promenader varje vecka, uppsittning, skritt, trav och några galoppfattningar - Sedan vintervila med bara borstning och löshantering i ridhuset under vintern. "Ridpassen" kommer bara vara max en ggr/vecka och max 10-15 min/gång och med instruktör varje pass, och bara i bra växtfaser.

Våren 2012: Tömkörning var 14:onde dag för instruktör, löshoppning 1 ggr/mån, promenader och lösträning i ridhuset

Slutet av våren/Början av sommaren: Påbörja inridningen mer "på riktigt". Ut på uteritter där vi leder först, hoppar upp en bit och sen leder hem igen. Ut mycket i kuperad terräng och ut i skogen så han får lära sig att veta var han ska sätta ner fötterna. Korta pass i ridhuset med instruktör max någon gång/vecka.

Sommaren 2012: En månads sommarbete där han kan gå och smälta alla intryck.

Framåt: Sakta bygga på ridningen så att han musklar sig och lär sig bära upp sig på ett bra sätt. Fortsatt mycket uteritter och pass i ridhuset för instruktör.

Han kommer också gå kvar på lösdriften, varken jag eller hans andra ägare vill stalla in honom däremot kanske vi flyttar honom såsmåningom till en annan lösdrift som är närmre. Dock finns det ingen bra i dagsläget så han får gå kvar där han går, www.tjuvkilmellangard.se, helt fantastiskt ställe med Active stable, ridhus, tillgång till terrängbanor mm.


Av rigoletto - 14 augusti 2012 11:58

Då var det dags för löshoppning, tredje tillfället. Det gick mycket bättre denna gången, bara ett stopp när han kom in fel. Nedan iaktagelserna av Uno:

Hoppvilja: God

Taxering: Ganska säker

Samarbetsvilja: God

Humör: Energisk

Behov av hjälp: Lite någon gång

Benteknik fram: Ganska bra - Bra

Benteknik bak: Hög bra

Ryggverkan: Ok

Eventuella fel: Stopp 1 gång

Rättar sig: Bra!

Dagens avstånd: 7,0

Dagens sluthöjd: 1,05

Antal språng: 12

Övrigt: Fin avslutning


Jag är väldigt nöjd med denna dag, och han blir lite bättre för varje gång. I slutet får vi också visa hästen för hand. Något jag gjorde första gången i mitt liv förra löshoppningen, då fick jag inte honom att springa alls. Jag har tränat på det från förra gången, men visste inte hur jag skulle göra så jag fick kritik för att jag sprang framför hästen. Nästa gång ska jag springa i höjd med hans bog med lagom längd på grimskaftet. Rigoletto rörde sig bra och det var ju kul att höra.


Av rigoletto - 20 juli 2012 14:04

En gång i veckan går Rigoletto i skola och blir tömkörd. Det är såklart väldigt nyttigt och vi bygger en grund där han ska skritta på korrekt, och lyssna på den som jobbar med honom. Han har riktigt fin skritt som kommer fram när Mia kräver lite av honom. Sista gången blev det även korta travpass.

I onsdags när jag var ute hos honom slängde jag på tömkörningsgrejjerna och tog en promenad på ca 30 min. Det var lite vingligt men han skötte sig fantastiskt bra och traskade på i bra tempo. Han gick även förbi de ystra fölungarna som busade som tokar efter att ha stannat en stund och kollat in dem.

   

Efter det så gick vi in på en äng där fyra ryttare tränade, tänkte att det var bra miljöträning.

   

Det gick rätt bra det med, men ibland var vi lite oense om vilken väg vi skulle gå. Jag är inte så bra på att tömköra så det var mest där problemet låg, Rigoletto sköter sig och tycker det är roligt att jobba.

På torsdagen tog vi en promenad ner till havet. Vi gick längs vägen, han bryr sig varken om bilar, cyklar eller bussar. Vi gick dessutom hage efter hage med massa nyfikna hästar som kom galopperandes men han traskade snällt på utan att ens hoppa till. Trevligt och bådar gott inför framtiden.

   

Anna och Rigoletto vid havet

Av rigoletto - 9 juli 2012 09:42

Jag trodde inte det skulle vara speciellt roligt att ha unghäst, men ville ha haft min häst från början. Men åren har gått riktigt fort, och jag har insett att det är fantastiskt roligt att få följa sin häst från han var en ullig liten fölunge till nu när han börjar bli vuxen. Den senaste månaden har vi hittat på lite av varje:


Han har fått gå på sommarbete bla med polaren Sixten som är lika gammal

   

Vi har lekt i ridhuset, vilket han tycker är riktigt roligt nu när riktiga underlaget kommit på plats

   

Sumo har hälsat på, men han tycker att Rigo är lite läskig

     

Han undersökte hindret noggrant

   

Hm man kanske kan göra nåt kul med det?

 

 

Och så kunde jag inte låta bli att köpa ett nytt träns

 

Vi var ju med på löshoppningen med, i slutet skulle jag visa honom för hand. Skritt var ju inga konsigheter, men att få honom i trav var inte det lättaste. Hemläxa till nästa gång så nu är det bara att träna på det :)

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se