Senaste inläggen

Av rigoletto - 17 februari 2012 14:05

Idag var det dags för avmaskning, inga större problem bara att trycka in det i munnen :) Efter att ha promenerat lite i ridhuset släppte jag ut honom igen.

   

Han har fått på sig sin älskade transponder igen, som gör att han får ut förutbestämd dos kraftfoder när han går in i kraftstationen. Han är rätt tjock så egentligen ska han inte ha kraftfoder, men hans polare har inte riktigt fattat grejjen med att gå in i kraftstationen. Därmed togs beslutet att Rigoletto får lite kraftfoder med eftersom han testar hela tiden om det kanske går att få ut lite käk... Förhoppningsvis hänger den andra med och lär sig hur han ska göra. Eftersom Rigoletto är en väldigt hungrig liten häst kopplade han hur det funkade första gången han var inne :)

 


Jag försökte ta kort på honom uppifrån på en vall som är inne i hagen

 

Det var inte så lätt eftersom han följde efter mig och balanserade där uppe

 


Han gillar verkligen när man håller på med honom, så han följer varje steg man tar. När han skulle gå själv i en hage för några veckor sen gick han bara rakt igenom grinden när jag gick från hagen och följde efter mig, han tyckte väl inte att vi var klara rikigt än :)

ANNONS
Av rigoletto - 12 februari 2012 10:57

Till hösten är det tänkt att min nätta kusin ska få sitta på Rigoletto. Inget avancerat utan bara så han vänjer sig vid att ha någon på ryggen, och lär sig gå, stanna och igångsättning trav. Sen ska han få vila fram till våren -13 då vi lungt och försiktigt ska påbörja den "riktiga" inridningen.

När jag köpte min gamla häst köpte jag också en ny svindyr sadel, efter ett år hade han breddat sig och sadeln passade inte längre. Det misstaget vill jag inte göra igen, så nu har jag köpt en begagnad syntetsadel, som han kan ha under detta året när han bara ska vänja sig vid att ha sadel på ryggen, och om den ligger bra i början på inridningen. Jag var väldigt fäst vid min gamla County-sadel, så förhoppningsvis blir det en sån igen när vi vet hur han kommer se ut i kroppen.


Sadeln vi köpt som inridningssadel:

    

ANNONS
Av rigoletto - 12 februari 2012 01:01

Sist vi tömkörde slappnade han av jättefint, och sökte sig verkligen framåt-nedåt. Verkligen roligt att hålla på med en unghäst, se hur fort han förstår vad man vill, och lär sig direkt!

     


Tyvärr är han halt just nu, har förmodligen halkat när han busat, eller när jag var ute och promenerade på isiga vägar förra lördagen. Men jag hoppas han är ren imorgon då det är dags för nästa lektion!

Av rigoletto - 12 februari 2012 00:56

Denna gången kom han ihåg allt han lärt sig innan, och började dessutom slappna av!

     

Man märker att han tycker det är himla roligt att lära sig saker, och när man håller på med honom. Han har hela tiden fokus på en, och "frågar" hela tiden vad man vill att han ska göra. När man släpper ut honom igen står han kvar vid ingången, och tycks säga -hallåååå matte vi är inte klara riktigt än :)

   

Av rigoletto - 12 februari 2012 00:50

Så under januari i år var det äntligen dags för första tömkörningslektionen. Eftersom jag själv lyckats undvika att tömköra själv innan ville jag inte ge mig på det, utan vi har "lektioner" med en erfaren tjej. Första lektionen blev bara att få honom att stanna, gå och svänga. Tyvärr blev det inga bilder från den gången. Han fattade fort i allafall, och var superduktig.


Andra lektionen var en vecka senare. Han kom direkt ihåg vad han lärt sig förra gången, så denna gången fick han också trava ett par gånger.


    

Kunde inte låta bli att köpa ett par dressyrskydd, nu när han plötsligt börjar bli stor är det sanslöst roligt att shoppa till honom :)Av rigoletto - 12 februari 2012 00:36

En dag i december sysselsatte jag jag Rigolettos hjärna med att lägga ut bommar och ställa ut 4 st sockerbitar med lagom avstånd. Bommarna lade jag ut huller om buller för att han ska lära sig att lyfta benen, tänker att det är bättre än att alltid lägga ut dem med perfekt uträknade avstånd. Jag gick dels bara rakt fram och ledde honom över bommarna och dels hade jag honom på en volt så han fick gå själv över dem.


   


Jag blandade bomövningarna med att lära honom gå slalom mellan 4 st utställda sockerbitar. Steg 1 var att leda honom sick-sack, steg två gick jag rakt fram och visade med mitt kroppsspråk att han skulle gå slalom. Han fattade direkt så steg tre fick han söka sig slalom utan att jag visade honom och han gjorde det direkt. Sista steget var att jag ställde ut 3 st sockerbitar till, vilka han också gick slalom runt. Duktig kille...

 


Tyvärr har vi ingen port till ridhuset än eftersom det är helt nybyggt och inte helt klart, men så fort jag kan stänga tänker jag träna mer frihetsdressyr med honom. Hade varit kul att få till en agilitybana såsmåningom :)


Av rigoletto - 11 februari 2012 21:31

Vår plan var att vi skulle börja med tömkörning jan 2012, och tömköra ganska tätt i början. För att sedan under våren tömköra och löshoppa ca varannan vecka. Därför köpte jag tömkörningsgjord i december, som jag givetvis var tvungen att testa:

   

Eftersom han är en väldigt cool kille brydde han sig inte om att matte spände på honom massa konstiga saker...

Av rigoletto - 11 februari 2012 21:26

November 2011 började han se ut som en vuxen häst

     


Här njuter han i ligghallen, skönt med massa halm att sova i

 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se